Just in case anyone is looking for it, here are the information needed to set Celcom 3G APN in your devices.

celcom-axiata

Celcom 3G internet setting :

  • Name : Celcom 3G Internet
  • APN : celcom3g
  • MMSC : http://mms.celcom.net.my
  • MMS proxy : 10.128.1.242
  • MMS port : 8080
  • MCC : 502
  • MNC : 19
  • APN type : default,mms

Please note that you only need to set this once as it act as both 3G Internet and MMS settings in one.

Leave a Reply

45 Comments on "Android: How To Set Celcom 3G APN in Just 1 Setting"

Leave a Reply

zia
Guest

mcm mana nk setting apn internet 3g utk windows phone

karthik
Guest
karthik

Saya nak internet setting. Tune Talk SIMCAD baru I BELI saya tak boleh guna internet

Faisal
Guest
Faisal

lenovo s660 saya tak dapat detect 3g network kt area ni..org lain elok je dpat detect..bole tolong ?

rafida
Guest
rafida

please give to me access points name for celcom prepaid plan magic sim.tq

Radhwa Aqilah
Guest
Radhwa Aqilah

Hello. Saya ada soalan pasal network operator utk celcom.. saya pengguna samsung s2. kadang2 at certain places, signal takde. Bila go to setting, and search for network operator manually, tiada senarai celcom dalam list… ada cara tak utk selesaikan masalah ni? Thank you in advanve

Akatning Nonsuke
Guest

hello..i have buy lenovo vibe shot
can i get apn celcom lte/4g ??
this divice only show 2g network

Akmal
Guest
Akmal

i have solve my problem reffering your post.easy & very helpfull. but celcom cust service is disapointed me..

drewshimmers
Guest
drewshimmers

Those are good steps for a better set up. http://www.kikaenterprises.com/

shafiq
Guest

internet free samsung galaxy y nk buat mcm mane…

lucifer
Guest
lucifer

knape x10 mini sy x bley nk detect simcard ?
blutooth pun x bley nk guna .

hey_mr
Guest
hey_mr

mslah sy , tablet pc bli kt china. bila msuk simkad malaysia celcm, tak dapat, blh bantu

Stila82
Guest
Stila82

Sy br beli samsung galaxy 4g… beli kt HK..   guna celcom prepaid.
Mmg zero knowledge on how do i start using the fon- focusing on internet… 
In order to be able to access to facebook ke, twitter ke, email ke, and mcm2 lg kene la ade internet connection kan.. 
so mcmane saya nk start buat smue tu.. 
Mcmane nk subscribe the internet prepaid from celcom, then mcmane nk start installing/ downloads all d application.. Mintak bantuan ye.. Trime kasih 
 

Stila82
Guest
Stila82

Sy br beli samsung galaxy 4g… yes, 4g.. Beli kt HK..   guna celcom prepaid.
Mmg zero knowledge on how do i start using the fon- focusing on internet… 
In order to be able to access to facebook ke, twitter ke, email ke, and mcm2 lg kene la ade internet connection kan.. 
so mcmane saya nk start buat smue tu.. 
Mcmane nk subscribe the internet prepaid from celcom, then mcmane nk start installing/ downloads all d application.. Mintak bantuan ye.. Trime kasih 

zairy000
Guest
zairy000

@astronyu

emm.. lupe kn psal proxy 2.. bru pham..

proxy: not set

tp pas dh set cm di ajar.. still cant mms.

zairy000
Guest
zairy000

@astronyu

E tu ble nk mms die de kluar.. nk tnjuk tgh transfer mms..

emm… kt APN tu mmg tulis cmni ek…

APN: celcom3g Proxy:

yg muskil ny.. celcom3g Proxy:?

kre empty ah..?

zairy000
Guest
zairy000

@astronyu @zairy000 @ezyan81

ok. sy dpt save.. td sy letak space antara ‘+’..

APN Type: Internet + MMS

tp ble nk mms x kluar ‘E’.. kalo sy pilih APN yg MMS je leh kluar…

zairy000
Guest
zairy000

@astronyu @ezyan81 xdpt pn.. xperia x10 mini sy x save pn APN tu..

sy gne celcom prepaid..

suhaimi
Guest
suhaimi
Saya melanggani Streamyx Wireless dengan menggunakan ZTE AR450 EVDO router. Selain dari Laptop ,Saya juga menggunakan Android Phone Samsung Ace GT S5830. Beberapa hari lepas saya telah membeli sebuah Android Phone ZTE V9…namun ianya tidak dapat saya gunakan dengan ZTE AR450 EVDO. Walaupun signal wireless dapat dikesan. Apa yang terpapar disudut atas kiri skrin ialah ikon “wifi?” yang mana saya tidak faham apa maksudnya. Sehubungan itu Samsung Ace saya juga mengalamai masaalah yang sama. Untuk kepastian saya telah melawati beberapa lokasi dengan wifi percuma dan saya dapati kedua-dua gajet saya berfungsi dengan baik. Dan modem yang digunakan di lokasi berkenaan… Read more »
ezyan81
Guest
ezyan81

sy pakai samsung galaxy s2 guna celcom prepaid.maslahnya sy tidak dapat hantar dan terima mms.sy dah guna pelbagai setting utk apn,yg dihantar oleh celcom pun sudah digunakan tapi tidak berjaya.adakah sy perlu mengaktifkan packet data?bukankah itu akan menyebabkan kredit sy terus digunakan walaupun sy tidak menghantar mms.terima kasih.

rasheed
Guest
rasheed

i have one mid tablet 7inci
i buy from china
how to set 3g setting for celcom broadband

ahfook
Guest
ahfook

tq sir,

your setting really solve my problem

wpDiscuz