malaysia apn settings

For quite a while, I realized that one of the most visited page on my blog is on the topic on how to setup Celcom’s 3G APN on Android and while it is useful for me back then, it has been 3 years since and now I think it is time to write a whole new post about APN settings for all telcos in Malaysia.

Please note that all the information of APN settings below were taken from online discussion forums throughout the Internet and it might not be completed or outdated. If you found inaccurate information please do let me know in the comment section below.

apn settingsAs the list grows, this post has become longer thus I’ve split the post into several pages.

For any option field which aren’t been explained or noted in here, please leave them blank.

01/11/2016:
Added ONEXOX APN settings.
06/10/2016:
Added Webe APN settings.
25/09/2016:
Added Altel, RedOne APN settings.
23/05/2015:
Added Digi, Umobile, Tunetalk settings.
05/04/2015:
Added Maxis, Celcom APN settings.

APN settings pages:

Page 2: Maxis & Hotlink
Page 3: Celcom
Page 4: Digi
Page 5: Umobile
Page 6: Tunetalk
Page 7: Altel
Page 8: RedOne
Page 9: Webe
Page 10: OneXOX

Leave a Reply

189 Comments on "Manual APN settings for Maxis, Celcom, DiGi, U Mobile, Tunetalk, Altel, Webe, ONEXOX in Malaysia"

Leave a Reply

ikhwan
Guest
ikhwan

tolong saya, saya guna maxis, saya x buat apa2 pun dgn fon saya (asus zenfone 2), tiba2 xleh guna mobile data, tapi lambang H+ tu ade je, bila speedtest guna cm security, dia kata network unstable
dah reboot, dah remove dan letak balik simcard, dah try buat apn baru, x jadi…
encik tau x camne nak solve masalah saya ni?

Mira
Guest
Mira

hi aizal, nak tanya sy pakai webe broadband then sy try msokkn dekat maxis wireless modem model zte mf930d tp dia x connected dgn server dia n line penuh. bile sy masukkn dkt hp samsung grand dia x keluar H+ utk internet. harap aizal dpt bntu

E'One
Guest
E'One

baki kredit dah kena telan, any advise?? dah cuba buat APN setting. internet expired tp kredit belom expired lg. boleh tuan whatsapp ke 0172341611??

ezad
Guest
ezad

Saya pakai note 1 tapi xjadi la bos

ezad
Guest
ezad

Salam bos..kenapa kt fon saya xjadi erk

rizal abdishak
Guest

salam bro.. errr aktif lagi the thread ni? sebab nak tanya ni.. kenapa yeh connection status failed even dah masuk apn webe ke modem ZTE MF65

aiman hariz
Guest
aiman hariz

Knp digi saya x boleh buka internet saya dh buat vpn tapi x boleh

Epo
Guest

P9 xsupport 4G LTE.. p9 plus n p9 premium support

alwie jaidin
Guest

salam bro. nak tanya sikit, saya baru pakai iphone 5c dan pakai talian rangkaian onexox 4g/lte. bila masuk kan sim dalam handphone, dia cuma keluar celcom 3g/4g sahaja. macam mana nak tukarkan setting dia tu ye..tq [email protected]

alwie
Guest
alwie

HYE BRO. SAYA PAKAI IPHONE 5C. MASALAH DIA, SIMKAD SAYA MEMANG LTE/4G SYARIKAT ONEXOX TAPI BILA MASUK DALAM HP 5C SAYA, DIA KELUAR CELCOM 3G/4G SAJA. MACAM MANA MAU SET KAN KE ONEXOX YE [email protected]

Dila
Guest
Dila

Maaf..boleh bantu sy cara nk aktifkan simkad webe guna iphone6?

Zamir
Guest
Zamir

Setting nie boleh diguna kan utk digi postpaid jgk ker atau plan prepaid shj . .

Apiq
Guest
Apiq

Salam bro nk setkn iphone 5s cmner ek?

Marwan Hakim
Guest
Marwan Hakim

Salam boss, mau bertanya. Saya guna meizu m3 note, saya ada problem xleh add APN. saya cuba simcard webe. dia bagi message “oops. We couldnt send the internet setting to your phone

Nyzam
Guest
Nyzam

Salam bro, macamana nk force 4g/lte on my j7 prime, saya pakai simkad celcom

Syazwan
Guest
Syazwan

Bro, sy baru je dapat sim ni, line 3g full tapi bapak aih slow nak mampos, maybe sbb bila webe hantar sms untuk setting apn tu bila nak install dia cakap “profile not signed” ada kna mngena tak? Sy pakai iphone 5 and 6plus btw LTE skjap je dapat tapi drop ke full bar 3g yg teramat lah slow

NOR EDAYU
Guest
NOR EDAYU

Salam,
sim card webe sy baru sampai hari ni. macam mana nk setting dalam iphone 5s..? TQ

lee
Guest

Samsung note 2 bleh pkai line webe?

cii
Guest

webe avail untuk iphone 6 ke?

Mohd Rashdan Yusuf
Guest
Mohd Rashdan Yusuf

Salam bro.. Saya pakai webe.. Hp huawei p9.. Mcm mna nk setting utk dpt 4g..

Ahmad jalani bin ghazali
Guest
Ahmad jalani bin ghazali

Xd line.. Masuk kat hp lain boleh plak line dia..

Muhamad Assyahidanllah Bin Mohd Mokhtar
Guest
Muhamad Assyahidanllah Bin Mohd Mokhtar

assalamualaikum.. cm ne nak setup apn altel yee.. 3 tu jee ke perlu.. yg lain mcm proxy mmsc port semua2 tu cm nee..??

FIRASH
Guest

Aslm,broadband saya pkai sim card umobile..tpi asyik 2g jer..cam ne nk jdikan line 3g??
Terima kasih

Zaid Zamalik
Guest
Zaid Zamalik

Webe boleh untuk iphone 4 x?

Azizie
Guest

S7 recon tak dapat detect line 3G(H).. Boleh minta pencerahan tak tentang masalah tu… Saye dah tukar apn seperti yang tertera di atas … Tapi masih tak dapat… Please help me solve this… Huhu…

Hamzah A
Guest

Bukan mslh line tu. Tp masalah software. Baik reinstall je. Kalau x ok jgk, maksudnya hardware dah problem 😀

Azura
Guest
Azura

As-salamualaikum.
Saya nak tny…nak setting internet utk celcom 3g..ada kena setting ke @ auto setting.Saya guna hp samsung note 4.Bila on data je…line jd 🚫..internet sah2 x de…hp terus power off.Kenapa yea.Saya dah celcom..diorg ckp x tahu…tu bkn masalah line…masalah setting. Husb saya guna samsung Alfa pun…sama juga masalahnya mcm saya..Bila org nak col..dah x dpt masuk voice mail..kdg2 time nak selfie…line tiba2 jd 🚫..terus hp terpadam sndr…Mohon bantuan
Terima kasih.

Amar
Guest
Amar

Assalam masta nak tanya.
Sy guna digi prepaid live.
Phone sony xperia z3.
Sudah pakai apn di atas tp still data tak
boleh on.
Macam mana nak buat.
Terima kasih

nurulzahidah
Guest
nurulzahidah

Salam bos..sy pgguna tunetalk..skrg pkai setting celcom2g mmg tunetalk pkai coverage celcom..jd yg kat atas sy perlu setting ikot tunetalk atau tkr celcom3g ye utk laju..mmg slow gila dah ni pkai celcom2g..sy pakai note2..ataupon boleh je kalau sy buat 2 2 dan tkr2 kdg2 pkai setting tunetalk kdg2 pkai celcom 3g..boleh ke?

Saiful
Guest
Saiful

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Saya guna ip 6+ ios 9.3.4 tp xboleh display simkad My Onexox tp just display Celcom 4G. Ada ip yg boleh display My Onexox. Data x kacau. Just for display network saje. Harap bantu

Potato
Guest
Potato

Bro how about maxis on Sony phone

mohd
Guest
mohd

untuk lenovo plak mcm mna?saya guna tunetalk

jojn doe
Guest
jojn doe

Do you have the apn setting for celcom 4g

izzul
Guest
izzul

Saya ingin tukar ke 4g lte saya guna sim maxis your club . Tapi saya tidak tahu cara2 untuk menukar ke 4g lte .

Trex
Guest
Trex

Hi, my maxis simcard cannot be used in my note 3 as its says that it cannot be connected to the server. It however worked when I tried using a different phone. I really nees your help in this. Thanks

grammmx
Guest
grammmx

APN not VPN…

Chris
Guest
Chris

Hi, Im Using Docomo Sharp Aquous SH-03G, no internet signal at all for Digi. Please help

Chris
Guest
Chris

Hi had set to the setting above, thanks

Oneplus
Guest
Oneplus
Salam & hi. I’ve checked my APN setting (umobile) and based on what u wrote in the article, it is correct. (apn: my3g) Say, my phone supported 4g lte and umobile also have activated my simcard to 4g, why does the apn is still ‘my3g’? is it just a name or shuld i do something to change it to 4g? Previously, i used a new umobile simcard, and decided to port in my old number to that new simcard. it was okay before, but after that, the connection is pretty bad. Like, eventho it shows H+, i cant connect to… Read more »
Joycelyn
Guest
Joycelyn

For redone I have to do any setting for MMS?
Cause I try for APN as updated still can’t send n received MMS from other.

Sifuzahari
Guest
Sifuzahari

Assalammualaikum…nk tnya mcm mna mw set vpn maxis

Muhamad Lukman
Guest
Muhamad Lukman

Saya menggunakan celcom magic sim dye plan monthly 1gb

Muhamad Lukman
Guest
Muhamad Lukman

Salam, bro sye gunakn phone asus zenfone 5, sye dh tetapkn setting yg spttnye sperti diatas tetapi masih dpt ‘E’, knape ye? Mohon bantuan

mad
Guest

salam bro, ape setting utk redOne?

Afiq
Guest
Afiq

Assalam bro, sy guna note 5, dh byk kali try setting APN utk u mobile. To still xdpt guna mobile data/internet. Maauk je simcard mmg dh nmpk APN my3g tu. Sy dh select. Tp still xdak apa2. Mohon pencerahan. Harap dpt bantu.

ojung
Guest
ojung

digi sya tidak unlimited pun..

imanuel
Guest
imanuel

Hai..sy guna sim digi best tpi msukkn dlm maxis broadband..broadband dah unlock.jdi blh tak sy set apn digi bila connect wifi..

Hazely
Guest
Hazely

Mohon bantuan apn setting line Altel utk iphone 5..network tunjuk apn celcom dan hanya 3G je yg dapat..bila simkad masuk kat handphone lain dpt line 4G…
Juga apn setting umobile utk handphone huawei honor 6..terima kasih..

LufTBC
Guest
LufTBC

is this unlimited gb

Note 5
Guest
Note 5

Assalamualaikum

Sy guna note 5, 2 sim kad. Second kad yg masalah, umobior

Setting APN nampaknya sama dgn nota bro kata atas. Tp even di Tengah2 bandar dan kawasan yg LTE umobile coverage. Masih speed jd E. Knp ye?

ahmad fuad hamzah
Guest
ahmad fuad hamzah

Salam…saya pakai HTC sensation xe…mcmana nk setting apn utk celcom magic sim..?

wpDiscuz